Grønnere hverdag

Klar: Non-Vaskeguide

6 nemme genveje til at passe bedre på miljøet og din mode.

vaskeguide

1. Vær nærig. Vask så lidt som muligt.

2. Der er forskel på beskidt og brugt.

Der er forskel på, om dit tøj faktisk er beskidt, eller om du måske kan se, lugte eller føle, at du har haft det på. Overvej derfor altid, om det er nødvendigt at vaske dit tøj. Ganske ofte er det bedste, du kan gøre, for dit tøj og miljøet at hænge det tøj, du har haft på, udenfor et par timer, så det dufter og føles rent igen.

3. Vælg naturligt. Køb så meget af dit tøj i naturfibre som muligt.

Hør, bomuld, uld, viskose, cupro og silke kan du lettere holde rent, friskt og pænt uden at vaske det hele tiden, end du kan holde mode i syntetiske fibre lækkert. Desuden skylles der færre mikroplatsicpartikler ud med vaskevandet, så både du og miljøet vinder ved det.

4. Lær af din mormor. Lær dig grundreglerne indenfor pletfjerning.

Denim har for eksempel ofte bedst af slet ikke at blive vasket, og med en hårdt opvredet klud kan du fjerne de fleste pletter fra bomuld og naturfibre. Brug sulfo til fedtpletter, men pas særligt godt på din silke, som ofte er sværest at få pletter ud af.

5. Nyd kulden. Vask ved så lave temperaturer som muligt.

Det får dit tøj til at holde længere og er i det hele taget bedre for miljøet. Sengetøj og håndklæder kan have godt af en hård vask ved 60 grader, men dit tøj holder sig smukt længere og bliver lige så rent ved 20 grader som ved 40.

6. Fyld op. Vask kun, når maskinen kan fyldes helt.

Derved er der mindre friktion, når du vasker, hvilket betyder, at dit tøj ikke bliver slidt så hurtigt. Miljøfordelene er mange: Der skylles færre fibre ud, du bruger mindre strøm og mindre vand.