Køkkenhave: Dyrk dine egne grøntsager
Hvad end du ønsker et drivhus eller en altan med en lille køkkenhave, er havearbejde ikke bare en hyggelig aktivitet – det har også en mærkbar effekt på humøret. Og bare rolig, du har ikke brug for grønne fingre for at lykkedes med at dyrke grøntsager.
Hvad end du ønsker et drivhus eller en altan med en lille køkkenhave, er havearbejde ikke bare en hyggelig aktivitet – det har også en mærkbar effekt på humøret. Og bare rolig, du har ikke brug for grønne fingre for at lykkedes med at dyrke grøntsager.
Er det første, anden eller tredje gang du prøver at anlægge en køkkenhave, bør du først og fremmest undgå store, komplicerede planer med mange forskellige grøntsager. Og hvis det er anden eller tredje gang du prøver, kan du sikkert nikke genkendende til dette? Bliver planerne for kompliceret, kan man risikere at give op og ikke komme nogen vegne.
Har du lyst til at komme i gang med at dyrke grøntsager, er det vigtigt at du ikke udsætter eller lader det stoppe dig, hvis du synes at du har for lidt tid. Det er bare at begynde, og resten vil gå af sig selv. Vælg gerne nogle enkle grøntsager som giver gode resultater. Det vil føles godt at lykkedes, og det bliver sjovere at fortsætte med at dyrke grøntsager.
Hvor skal du dyrke?
Så meget sol som muligt giver gode forudsætninger for god vækst og stor avl. Dyrker du indenfor, bør grøntsagerne placeres i et solrigt vindue. Det samme gælder altaner, hvor du skal placere grøntsagerne på det mest solrige spot på din altan.
Mange tror at begrænsninger kommer med, hvor meget plads man har til at dyrke på, men det er helt forkert! Har du det trængt med pladsen, kan du lave en vertikal have, så du udnytter hver eneste centimeter, som du har tilgængeligt. Måske finder du en gammel hylde på et loppemarked, som du kan bruge i din nye køkkenhave?
Når du skal, kan du bruge det meste: alt fra mælkekartoner og æggebakker til paller kan fungere. Sår du udenfor anbefales det, at du ikke lægger din køkkenhave under alt for store træer. Dette skyldes at trærødderne ofte finder vejen til din køkkenhave, og stjæler både vand og næring fra dine grøntsager.
Hvad skal du dyrke?
Fancy grøntsager er på mode, men vælg hellere nogle som du faktisk kan lide og kommer til at spise. Det er også muligt at dyrke mere end én sort af hver favoritgrøntsag. Forskellige sorter opfører sig forskelligt og det er sjovt at følge processen – du får forskellige smage, variationer i udseendet og måske forskellige høstningstidspunkter.
Så hvilke grøntsager er enkle at dyrke?
Udvalget af forskellige frø som kan sås, er enormt og du kan finde alt fra mærkelige grøntsager, du ikke kan udtale navnet på, til klassikere som radiser og gulerødder. Ikke alle sorter er lige nemme at dyrke, men klassierne her kan alle lykkedes med:
- Purløg: Purløg vokser og kan høstes flere år i træk. Det bør sås et sted, hvor det kan komme igen år efter år. Klip af, hak og kom i fryseren – så kan du bruge det hele året rundt.
- Kartofler: Det er let at lykkedes med at avle kartofler og kan være en god udvidelse til køkkenhaven. Plant nogle knolde og undgå de kartofler du har købt i butikkerne – køb hellere disse i havecenteret.
- Rucola: En plante som er let at dyrke. For at have rucola hele sæsonen kan du så med to ugers mellemrum. Rucola bør placeres på en plads i skyggen for at undgå at smagen bliver for bitter.
- Salat: Salat findes i mange forskellige sorter – bl.a. hovedsalat, pluksalat og icebergsalat. Salat vokser hurtigt, så du kan høste flere gange i løbet af sæsonen. Ligesom rucola kan du med fordel så med nogle ugers mellemrum for at have frisk salat hele sæsonen.
Urter fra haven smager helt fantastisk, men det kan tage tid at dyrke det hele selv. Et godt råd er at købe færdige urteplanter fra havecenteret og plante ud. Oregano, basilikum og rosemarin vil trives godt i en køkkenhave.
Andre gode tips:
- Læs altid på pakken: Det er en typisk begynderfejl ikke at læse brugsanvisningen – der er en grund til, at hver pose har sin egen. Her får du bl.a. at vide hvor det skal sås og hvor tæt. Følg derfor altid producentens anbefalinger.
- Husk at dræne: Det er let at putte lidt jord i en potte og forvente, at det er alt, der skal gøres, men det er vigtigt at huske at dræne. Du kan eksempelvis bruge lecakugler eller grus i bunden før, du hælder jord over. Dette er ikke vigtigt, hvis du planter udenfor, da vandet selv vil drænes.
- Ikke så for tæt: Det kan være fristende at så tæt for at få en frodig køkkenhave, men det er ikke en god idé. Grøntsager vil ikke trives. Vær derfor nøje med at så forsigtigt, så de ikke står for tæt, når de vokser op.
- Vanding: Det er bedre at vande for meget og sjælendt end lidt og ofte. På den måde vil rødderne søge dybere og planten vil takle tørke bedre. En tørstig plante vil klare sig med både lunkent og koldt vand.
- Husk at gøde: Planter i krukker og potter kræver gødning, men pas på du ikke giver næring for tidligt, da du kan risikere at planeterne dør.
- Spar på æggeskaller: Aggeskaller er fulde af næring og passer udmærket til gødning. Spar på skallerne, så du kan tilføre vigtige næringsstoffer til plantejorden. Du kan også bruge æggeskallerne i bunden af potteplanten for at dræne. Det giver de bedste vilkår for vækst.
Faldt dette i god jord? Hvorfor ikke sprede den grønne glæde? Inspirér andre til at dyrke egne grøntsager ved at følge dette link: https://www.ikea.com/dk/da/ideas/lav-dine-egne-fropuder-det-er-en-gave-der-vokser-sig-storre-og-storre-pub614e3e21