Grønnere hverdag

7 tips til reduktion af dit plastforbrug

En hverdag uden plast er utænkelig. Det har stor værdi for os og for samfundet, men ikke når det ender i naturen. Derfor giver vi dig her 7 tips til, hvordan du kan reducere dit daglige plastforbrug.

reduktion af dit plastforbrug

1. Medbring din egen bærepose

Danskerne bruger ca. 460 mio. bæreposer om året. I Europa bevæger vi os op over 100 milliarder plastposer årligt. Heraf er knap 90 milliarder tynde engangsposer. Otte milliarder af disse havner i naturen. Tallene kommer fra Europa-Kommissionen.

De åbenlyse ulemper ved plastposer er, at de primært er fremstillet af råolie og er vanskelige at nedbryde i naturen. Ikke desto mindre kræver produktionen af ​​papir og bomuldsposer et stort kulstofaftryk og store mængder vand.

Derfor er den vigtigste ting at huske; GENBRUG! Uanset hvilken slags bærepose du vælger, er det bedst at bruge den så mange gange som muligt. Et indkøbsnet kan bruges igen og igen, i modsætning til plast- og papirposer der kan revne efter at have været i brug kun én enkelt gang.

2. Undgå unødvendig plastemballage

Plastemballage har en vigtig funktion; at sikre, at varerne holder længere for dermed fx at minimere madspild. Og hvis vi ser på madens CO2-udledning, er emballagen en meget lille del sammenlignet med selve produktionen og transporten af fødevarerne.

På den anden side smider vi dagligt en masse affald ud. Årligt produceres ca. 340.000 ton plastikaffald i husholdninger og virksomheder i Danmark. Kun omkring 36% af plastikemballageaffaldet fra danske husholdninger og virksomheder bliver indsamlet til genanvendelse. Men hvad kan vi gøre, for at undgå, at så meget plastik hvert år ender i skraldespanden?

Hvad med at købe løst frugt og grøntsager og medbringe egne poser? Vælg at handle steder, der netop fokuserer på at undgå unødvendig emballage. Husk også din egen to-go kaffekop.

3. Opbevar madrester i glas

Vi udvider ovenstående tip med, hvordan du kan reducere brugen af ​​engangsemballage i dit hjem. Mange mennesker bruger plastposer til at opbevare madrester, hvilket selvfølgelig er en god måde at forlænge holdbarheden på dine madvarer, så du udgår madspild.

Men der er mange bæredygtige alternativer til plastposer, såsom glas, rustfrit stål eller plastbeholdere uden BPA, PVC og ftalater.

4. Vælg kosmetik uden plast

Hvis du kigger nærmere på ingredienserne i dine produkter, vil du opdage, at der faktisk er plast i nogle af dem. Udtrykkene PE, polyethylen eller polypropylen betyder, at produktet indeholder plast.

Du kan også vælge produkter, der er Svanemærket, da du hermed er garanteret, at det produkt, du køber, ikke indeholder mikroplast. Et andet tip er at downloade appen ’Beat the Microbead’, scanne produktet og kontrollere, om det indeholder mikroplast.

5. Køb tøj i naturlige materialer

Problemet med syntetisk tøj er, at det frigiver mikroplastik under tøjvask, der kan ende i havet via spildevandet. For at undgå plast i tøjet skal du vælge andet end syntetiske materialer såsom polyester, nylon, akryl og elastan. Naturlige materialer som bomuld og uld er et bedre alternativ.

Det er også vigtigt at huske, at tøjproduktion generelt efterlader et stort klimaaftryk. Det kræver store landområder og store mængder vand at fremstille tekstilmaterialer. Forsøg derfor at bruge dit tøj så længe som muligt, og køb ikke unødvendigt tøj, som du alligevel ikke vil bruge tilstrækkeligt.

6. Husk at sortere dit plastaffald

Vi kan reducere forbruget af plast, men det kan være vanskeligt at undgå plastik helt. Når et af de største problemer med plast er de mange hundrede år, det tager at nedbryde plasten, er det vigtigt at sortere det rigtigt. Genanvendelse og sortering af plastaffald såvel som at kaste det i den rigtige skraldespand er noget, vi alle kan blive bedre til.

Husk, at Klar-produkterne er fremstillet af 100% genanvendt PET-plast. Når flasken er tom, behøver du ikke skylle eller vaske den, men blot sortere den til plastaffald, så den kan blive genanvendt til gavn for nye produkter. Sæberester hjælper faktisk recirkuleringsmaskinerne med at vaske alt den anden plast ren, så husk derfor, at genanvende alle Klar-varianter uden rengøring. Proppen kan du lade sidde på.

7. #affaldsindsamling

Der er mange ting, du kan gøre for at reducere dit eget plastforbrug, men hvad med alt det plastaffald, der hver dag bliver smidt i naturen? Det kan være en plastflaske, der flyder i vandkanten eller andet skrald, der ikke hører hjemme i skoven, i haven eller blot på gaden. En af ​​de bedste ting du kan gøre ved det, er blot at samle det op, når du ser det. Det kræver ikke meget af dig, men det gør en stor forskel.